Een lichtplan maken in 5 stappen

Alles over het opstellen van een goed lichtplan in 5 concrete stappen

Wat is een lichtplan?​

In het lichtplan worden de eisen en randvoorwaarden van een gebouw of ruimte vertaald in een lichtontwerp. Hierbij wordt er gekeken naar onder andere daglichtinval, reflectiefactoren en natuurlijk de functie van de te verlichten ruimtes. Een professioneel lichtplan maken is de eerste stap naar een goed verlichte ruimte met de juiste sfeer. Belangrijk dus om hier op tijd aandacht aan te besteden.

Waarom een lichtplan maken?

Een lichtplan maken is essentieel om een goed beeld te krijgen van de toekomstige situatie. Met een totaalbeeld van de ruimte en een plattegrond kan er beter worden ingeschat wat er waar nodig is. Door een goede plattegrond te maken weten alle partijen waar ze aan toe zijn.

Op basis van het lichtplan kan de installateur bijvoorbeeld het installatieplan, luchtbehandelingsplan en airco units in de plattegrond plaatsen. Het is dus niet alleen handig voor het eigen overzicht, het bespaart ook tijd en geld omdat alle partijen beter op elkaar afgestemd zijn.

Stappenplan: Lichtplan maken in 5 stappen

Stap 1: Inventarisatie gebouw/ruimte

Allereerst moet er nauwkeurig worden gekeken naar de afmetingen van een ruimte of gebouw. Daarbij zijn de hoogte van het plafond, daglichtinval en de reflectiefactoren belangrijk. Ook het type plafond, de daarbij behorende randvoorwaarden en de beschikbare stroompunten zijn van belang. Op basis van deze inventarisatie wordt er een totaalplaatje geschetst voor de rest van het proces.

Stap 2: Eisenpakket klant

Vervolgens wordt er gekeken naar de wensen van de eigenaar van de ruimte of het gebouw. Hierbij wordt de gewenste inrichting van de ruimte besproken. Ook wordt er bepaald wat de functie van de verlichting is.

Dit zal voor een tandartsenpraktijk bijvoorbeeld anders zijn dan voor een kantoor, tekenruimte of productiehal. Op basis van deze eisen worden de lichtverhoudingen en zowel lichtkleur als verlichtingssterkte bepaald. 

 

Stap 3: 3D tekening op basis van plattegrond

Nu zijn er genoeg gegevens om op basis van de plattegrond een 3D tekening te maken. Tijdens deze stap worden er verschillende programma’s gebruikt. Een digitale plattegrond wordt voornamelijk gedaan in autoCAD, maar voor lichtplannen zijn er specialistischere programma’s als Dialux en Relux nodig. In deze programma’s kan er voor de klant een realistische 3D-omgeving worden nagemaakt of gebouwd zodat de klant inzicht krijgt in hoe het er uiteindelijk uit gaat zien.

Stap 4: Keuze verlichting en lichtplan maken

Tijdens deze stap wordt er gekeken naar gedetailleerde aspecten van het lichtplan. Zo wordt er gekeken naar het soort armaturen, de lichtintensiteit, lichtkleur (CCT) en de lichtverhoudingen. Tijdens deze stap wordt duidelijk hoe de ruimte eruit gaat zien en wat voor soort licht er benodigd is om te voldoen aan de wensen van de klant om een sfeervol en functioneel verlichte ruimte te realiseren.

Stap 5: Integraal advies

Ten slotte moet er worden gekeken naar de praktische kant van de installatie. De stroompunten en schakelingen moeten bepaald worden en de plaatsing van de verlichting ten opzichte van de andere disciplines moeten worden gecontroleerd. Nu is er een integraal lichtplan opgesteld waarbij de belangen van alle partijen afgewogen zijn.

Tips bij het lichtplan maken

Licht is de bepalende factor voor de sfeer in een ruimte. Een lichtplan maken loont de moeite, maar kan ook zeker een lastige klus zijn. Hieronder nog een aantal tips.

  • Vergeet dimmers niet in het lichtplan te verwerken: dimlichten kunnen de sfeer namelijk op een simpele, maar effectieve manier beïnvloeden.


  • Let op verschillende lichtkleuren van de lampen: waar helder licht handig is voor focus in bijvoorbeeld een tandartsenpraktijk, zorgt zachter en warmer licht juist weer voor een gemoedelijke sfeer. Denk hier dus goed over na.


  • Zorg voor balans tussen direct en indirect licht. Zo is er een goede verhouding tussen sfeer en functionaliteit.

Wilt u een professioneel lichtplan? Clearlight staat voor u klaar en helpt u graag verder bij het opstellen van een lichtplan. Neem contact met ons op om de mogelijkheden vrijblijvend te bespreken.

Samen werken aan duurzame verlichtingsoplossingen

Samen met Clearlight het hoogst haalbare rendement halen? Vul het contactformulier in en u wordt binnen 2 werkdagen gebeld