Oorzaken netvervuiling: Harmonische vervormingen

De nadelen en hoe u oorzaken netvervuiling voorkomt

Oorzaken netvervuiling: waarom van belang?

Netvervuiling door harmonische vervuiling heeft niet alleen een negatief effect op verlichting, het kan ook de levensduur van elektrische apparaten op de lange termijn flink verkorten. Reden genoeg om netvervuiling te minimaliseren.

Lees in deze blog over de oorzaken van netvervuiling, wat harmonische vervormingen zijn en hoe dit te voorkomen is.

Beoordeling lichtkwaliteit

Om de efficiënte van led-verlichting te meten, gebruiken we vaak de lumen/watt verhouding (lm/W). Het meten van de kwaliteit van verlichting wordt echter omschreven in twee andere categorieën.

1. Weergave, waaronder de maximale kleurafwijking (SDCM), kleurechtheid (CRI) en kleurtemperatuur (Kelvin)

2. Verbruik, de powerfactor (PF) en total harmonic distortion (THD). Let erop dat blindvermogen geen onderdeel maakt van de lumen/watt verhouding. Het is dus zeer van belang om de PF en THD te weten voor een veilig installatie.

Harmonische vervormingen zijn oorzaken van netvervuiling en hebben nadelige gevolgen voor apparatuur en stroomtoevoer.

Een groot probleem van netvervuiling is het aantasten van de computers in bijvoorbeeld een kantoorruimte. Deze kunnen periodiek uitvallen en op de lange termijn zelfs kapot gaan, wat tot hoge onnodige kosten kan leiden.

Oorzaken netvervuiling: harmonische vervormingen uitgelegd

Daadwerkelijk vermogen en schijnbaar vermogen kunnen bij verlichting wel eens afwijken.

Zo kunnen drivers voor led-verlichting of andere elektronica met een inductieve, capacitieve of niet lineaire werking een stroomafname hebben die niet goed matcht met de beschikbare spanning.

Het doel is om zo dicht mogelijk bij PF 1 te zitten. In de praktijk is een PF van precies 1 onrealistisch. De ongebruikte energie noemen we, zoals eerder aangegeven, blindstroom.

Wanneer de stroomafname en spanning te ver uiteenlopen, komen er harmonische stromen in het net.

Harmonische vervuiling komt voor op de veelvouden van 50 Hz (dus 100 – 150 – 200 Hz etc.). Door harmonischen wordt een zuivere sinusvormige spanning aangetast en komen er hogere pieken voor.

Nadelen harmonische vervuiling

Oorzaken van netvervuilingen, zoals harmonische stromingen, brengen een aantal nadelen en risico’s met zich mee. Zorg er dus altijd voor dat de apparaten die aangesloten zijn op de stroomtoevoer de netvervuiling zo beperkt mogelijk houden.

Hieronder drie mogelijke gevolgen van netvervuiling in led verlichting door harmonische vervorming.

Hoe voorkomt u harmonische vervormingen?

Om de THD bij verlichting te beperken is het belangrijk om een hoge powerfactor te hebben bij aangesloten verlichting. 

Dit begint met kwalitatief goede verlichting van een betrouwbare leverancier. Clearlight werkt daarom alleen met gerenommeerde merken. Hierdoor smoren wij potentiële harmonische vervuiling in de kiem.

Clearlight levert enkel LED drivers met een hoge PF en lage THD. Zo verlengt u de levensduur van alle apparaten in de ruimte en geniet u van optimale verlichting.

Benieuwd naar onze producten en handelwijze? Plan vrijblijvend een afspraak in en laat u verrassen!

Samen werken aan duurzame verlichtingsoplossingen

Samen met Clearlight het hoogst haalbare rendement behalen? Vul het contactformulier in en u wordt binnen 2 werkdagen gebeld