Lumen - Lux - Candela

De lichttermen uitgelegd

Lumen, Lux en Candela in het kort

Lumen, lux en candela: als u bezig bent met verlichting, zult u deze termen vast al eens gehoord hebben. Wanneer u echter geen specialist bent, kunnen deze termen wat verwarrend zijn. Deze lichttermen worden gebruikt om met verschillende dimensies licht te meten.

In deze blog leest u de verschillen tussen lumen, lux en candela en waarom het belangrijk is om deze verschillen te kennen.

Lumen: De totale lichtstroom

Wanneer men praat over de eenheid lumen, dan wordt hiermee de totale lichtstroom binnen een lichtbundel bedoeld. Om twee lichtbronnen te vergelijken, kan er het beste gebruik worden gemaakt van lumen in plaats van Watt.

Twee lampen met dezelfde wattage kunnen namelijk sterk verschillen in lichtopbrengst. Zo geeft een Led-lamp van 8W aanzienlijk meer licht dan bijvoorbeeld een halogeenlamp van 8W. Bij Led-verlichting, zoals onze downlights, is de lumen/Watt verhouding zeer hoog.

De fotometrische eenheid lumen bepaalt hoe het menselijk oog het licht ervaart. De kleur van het licht speelt dus ook een rol in het bepalen van de totale lichtstroom in lumen.

Een groene lichtbron (550nm) van 1 Watt zal ongeveer 640 lumen uitstralen terwijl een oranje lichtbron (650nm) slechts 73 lumen uitstraalt.

Kijk dus niet alleen naar het vermogen van een LED-lamp, maar ook naar de kleur van de lamp.

Lux: Lichtsterkte per m2

Met lux meet men de verlichtingssterkte per vierkante meter. Wanneer een lichtbundel van 1 lumen op een vlak van 1 meter valt, dan is de verlichtingssterkte 1 lux. 1 lux is dus gelijk aan 1 lumen per vierkante meter.

Lux en lumen verschillen dus omdat lux rekening houdt met het oppervlakte waar het licht over verspreid wordt. De hoeveelheid lux is dus afhankelijk van zowel de lichtbron als het oppervlak.

Wanneer u dus een lichtbron van 2000 lumen gebruikt en deze verspreid over 1 m2, wordt deze ruimte verlicht met 2000 lux. Zodra deze lichtbron echter op een oppervlak van 20 m2 schijnt, dan zal het oppervlakte met 200 lux verlicht worden.

Candela: Standaardeenheid van lichtsterkte

Candela is het Latijnse woord voor ‘kaars’. Logisch dus dat 1 candela overeenkomt met de lichtsterkte van 1 standaard kaars. Deze eenheid word gezien als de standaard voor het meten van de lichtsterkte en dateert uit de tijd waar men nog niet bekend was met kunstmatig licht.

Tegenwoordig wordt candela nog steeds gebruikt als eenheid voor het meten van lichtsterkte. Zo heeft een gewone zaklamp een lichtsterkte van circa 1 candela en een gloeilamp van 100 watt ongeveer 120 candela.

Officieel wordt candela gedefinieerd als volgt:

“De candela is de lichtsterkte in een gegeven richting van een bron die monochromatische stralig met een frequentie van 540 x 1012 Hz uitzendt en waarvan de stralingssterkte in die richting 1/683 Watt per steradiaal is.”  Bron: nist.gov

Lumen, Lux en Candela in lichtprojecten

De termen lux, lumen en candela worden volop gebruikt tijdens lichtprojecten. Wij hopen dat wij u met deze blog meer duidelijkheid hebben gegeven over deze lichttermen voor uw volgende lichtproject.

Bent u geïnteresseerd in verlichting voor uw ruimte?  Neem vrijblijvend contact op!

Samen werken aan duurzame verlichtingsoplossingen

Samen met Clearlight het hoogst haalbare rendement behalen? Vul het contactformulier in en u wordt binnen 2 werkdagen gebeld